Belgien

Resa med tåg i Belgien

Ska du resa med tåg i Belgien har du en trevlig upplevelse framför dig. Belgien är ett litet land med relativt korta avstånd. Det gör att du aldrig behöver resa särskilt länge för att nå din destination. Tågen är generellt av bra standard och avgångarna är relativt frekventa. Den belgiska motsvarigheten till svenska SJ är NMBS eller SNCB. Bägge namn syftar till samma bolag, men förkortningarna är olika beroende på att bolaget heter Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen på holländska och Société nationale des chemins de fer belges på franska (bägge språken talas i Belgien).

Tågtyper i landet

  • Höghastighetståg: Utgår som regel från Bryssel och tar dig främst vidare ut i Europa, till exempelvis Amsterdam, Frankfurt, Köln och London. Kan köra i upp till 300 km/h
  • Intercitytåg: Snabba tåg som kör längre sträckor inom Belgien. Stannar endast på ett fåtal hållplatser. Utgår ofta från Bryssel och tar dig till bland annat Gent och Brugge
  • Regionaltåg: De lokala tågen som kör främst kortare sträckor. Stannar på många hållplatser och tar som regel därför också längre tid att resa med.

Vackert med tåg i Belgien

Vi brukar vanligtvis tipsa om vackra tågsträckor, men i Belgien har de framförallt en fantastiskt vacker tågstation som du inte bör missa om du har möjlighet att göra ett stopp vid denna. Det är centralstationen i Antwerpen. Denna byggnad har stått på platsen i över 110 år och byggdes på begäran av Kung Leopold II. Denna tågstation för tankarna mer till ett slott eller en majestätisk katedral än en stationsbyggnad, och anses av många vara en av de mest vackra stationsbyggnaderna i världen.

Tågresor i Belgien – Bra att veta

  • SNCB (eller NMBS) har ofta erbjudanden på sina biljetter, till exempel ‘Res 2 betala för 1’ och liknande