Bosnien

Resa med tåg i Bosnien Hercegovina

Att resa med tåg i Bosnien Hercegovina är fullt möjligt, men det kräver en viss planering då tågen går ganska sällan – och de är heller inte jättesnabba. Gillar du vackra tågsträckor kan vi berätta att en av sträckorna i landet klassas som en av de vackraste tågsträckorna i världen. Den nationella motsvarigheten till svenska SJ i Bosnien Hercegovina är ZFBH.

Tågtyper i landet

  • Intercitytåg: Trafikerar längre sträckor mellan större städer. Är den snabbare typen av tåg i landet, även om intercity-tågen här inte är jättesnabba. Dessa stannar som regel endast på ett fåtal hållplatser.
  • Regionaltåg: De tåg som trafikerar resterande delar av landet – det vill säga alla mindre orter och små destinationer. Dessa tåg är ganska långsamma och stannar vid alla hållplatser.

Vackra tågsträckor i Bosnien Hercegovina

Som vi nämnde i inledningen, har Bosnien Hercegovina en av världens vackraste tågsträckor. Det är sträckan mellan Sarajevo och Mostar. Resan tar lite drygt 2 timmar och det går dagliga avgångar – om än få. Strax efter ni lämnat Sarajevo med tåget rullar ni in i det fantastiska landskap som sedan kommer följa dig hela vägen ända fram till Mostar. Har du med kameran på semestern vill du ha den redo direkt från start under denna sträcka.

Tågresor i Bosnien Hercegovina – Bra att veta

  • Om du har med bagage som inte får plats under ditt säte, eller på hyllan ovanför, kommer du behöva betala en extra avgift för detta
  • Reser du med djur kostar det ingenting extra så länge djuret eller dess tillhörande bur får plats i ditt knä. I annat fall behöver du betala en avgift motsvarande en halv tågbiljett. Hundar ska alltid ha munkorg under tågresan
När du validerat din biljett är den giltig ända fram till kl. 00.00 den aktuella valideringsdagen