Bulgarien

Resa med tåg i Bulgarien

Att resa med tåg i Bulgarien är billigt och du tar dig enkelt med tågen till alla större städer i landet. Avgångarnas frekvens varierar beroende på var du vill resa. Till större städer är det relativt frekventa avgångar, men ska du till mindre destinationer är det bra att kolla upp i tid hur tågen går. Du kan enkelt resa vidare från Bulgarien till kringliggande länder i Europa – dessa resor utgår då från huvudstaden Sofia. Till kringliggande länder går tågen ofta, bortsett från Grekland – dit går det ganska oregelbundna avgångar. Den bulgariska motsvarigheten till vårt svenska SJ kallas BDZ.

Tågtyper i landet

  • Snabbtåg: Höghastighetståg som tar dig främst vidare ut i Europa. Utgår som regel från Sofia och tar dig exempelvis till Bukarest och Istanbul. Snabbtågen delas upp i två kategorier – Cross Country International Train (kör internationella linjer) och Express train (kör inrikestågen)
  • Intercity tåg: Kör längre sträckor inom landet. Har få stopp och tar dig fram snabbt. trafikerar främst de större städerna
  • Regionaltåg: Trafikerar de mindre orterna , tar längre tid och har oftast ganska många stopp
  • Lokala pendeltåg: Mycket lokala tåg som vanligen körs endast korta sträckor mellan specifika destinationer.
  • Nattåg: Tåg med sovplats. Det går att resa med nattågen även med sittplats

Vackra destinationer med tåg i Bulgarien

Tre välbesökta orter i Bulgarien som trafikeras frekvent med tåg är de populära badorterna Varna, Burgas och Sunny Beach. Hit tar du dig snabbt och enkelt med tåg, och priserna är dessutom väldigt billiga.

Tågresor i Bulgarien – Bra att veta

Genom att använda dig av Radarfunktionen på BDZ hemsida, kan du se var på kartan alla deras tåg befinner sig precis just nu. På så vis behöver du aldrig fundera på var tåget tagit vägen om det inte dyker upp på perrongen i utlovad tid – för det kan du kolla upp själv.