Grekland

Resa med tåg i Grekland

Att resa runt i Grekland med tåg är möjligt, men kräver lite planering. Järnvägsnätet är långt ifrån heltäckande och vissa sträckor behöver du välja bussen istället. Många av tågen är i svenska mått något slitna, men det är ett relativt billigt färdsätt som låter dig uppleva en hel del vackra vyer. I Grekland kan du välja nästan vilken som helst tågresa om du vill njuta av utsikten under din resa. Greklands motsvarighet till SJ heter Train OSE.

Tågtyper i landet

  • Snabbtåg: Trafikerar sträckan Aten-Thessaloniki och är en av de mer upprustade tågseten och sträckorna i landet. Tar dig mellan de bägge städerna på ungefär 4 timmar.
  • Regionaltåg: Tar dig vidare ut till de mindre städerna. Dessa tåg kräver ofta platsbokning – åtminstone om du reser med Railpass eller liknande.
  • Nattåg: Tågset som innehåller sovkupé och sittplatser. Ska du resa med nattåget mellan Aten och Alexandroupoli (via Thessaloniki) rekommenderas att boka plats i förväg.

Intressanta tågsträckor i Grekland

Vill du ha en annorlunda tågupplevelse i Grekland finns det framförallt två alternativ som är värda att spana in. Odontotos 100-åriga tåglinje: Odontotos Rack Railway är en mer än 100 år gammal järnvägslinje som tar dig från Diakofto till Kalavryta på ungefär en timme. Under resan kommer ni klättra över mycket branta partier, passera flera tunnlar och en lång rad vackra broar – 49 stycken broar för att vara exakt. Res med ånglok: Från Ano Lehonia till Milies kan du resa med ånglok på en spårlinje som inte är bredare än 60 cm. Denna resa tar dig ungefär 90 minuter och går bland annat längs berget Pelion.

Tågresor i Grekland – Bra att veta

  • Staden Patras erbjuder färjor över till Italien vilka ingår i Interrail. Patras når du med tåget från Aten.
  • Vill du resa vidare ut i Europa avgår tågen från Thessaloniki och de tar dig bland annat till Sofia, Skopje och Alexandroupoli.