Kroatien

Resa med tåg i Kroatien

Att resa med tåg i Kroatien kräver en viss planering, då det är ganska glest mellan avgångarna – många tåg har endast en avgång per dag. Inte heller de största destinationerna har särskilt många avgångar – till exempel har den populära sträckan mellan Zagreb och Split endast två avgångar per dag. Järnvägsnätet är ganska dåligt utbyggt jämfört med många andra liknande länder, men de flesta större städerna nås åtminstone via Zagreb. Den tjeckiska motsvarigheten till vårt svenska SJ är Hrvatske željeznice, HZ. I Kroatien är det förhållandevis billigt att resa med tåg.

Tågtyper i landet

  • Intercitytåg: Snabbare tåg som främst trafikerar större städer. Dessa tåg stannar endast vid ett fåtal hållplatser och kör framförallt längre sträckor inom landet.
  • Regionaltåg: Mer långsamma tåg som stannar på de flesta hållplatser. Dessa brukar som regel inte köra så långa sträckor, utan istället trafikera mer lokala destinationer.
  • Nattåg: Tåg som kör nattetid. På dessa finns liggvagnar, men det är också möjligt att boka sittplats.

Vackra tågsträckor i Kroatien

En tågsträcka i Kroatien som brukar klassas som särskilt vacker är den som går mellan huvudstaden Zagreb och Split. Denna tågresa tar runt 6,5 timmar och är full av fantastiska naturscenerier längs med i stort sett hela vägen. Även hela Pula-linjen brukar klassas som särskilt vacker – och Kroatien har rent generellt ett väldigt vackert landskap att njuta av under din tågresa.

Tågresor i Kroatien – Bra att veta

  • Standarden på tågseten i Kroatien är väldigt varierande och det tillämpas ingen större logik i det upplägg kring vilka tåg som körs när eller var. Det gör att du lika gärna kan hamna i ett fräscht och fint tåg, som ett gammalt och slitet sådant.
Det kroatiska tågbolaget HZ erbjuder ofta tågbiljetter ihop med andra aktörer, vilket till exempel kan ge dig rabatt på resor till olika spa, parker, muséer, etc.