Nederländerna

Resa med tåg i Nederländerna

Att åka tåg i Nederländerna är en behaglig upplevelse. Här är tågseten fräscha och avgångarna frekventa – framförallt mellan de större städerna. Den nederländska motsvarigheten till SJ heter Nederlandse Spoorwegen (NS) och dessa trafikerar i stort sett alla rutter i hela landet, även om det finns lokala aktörer som kompletterar dem på vissa sträckor.

Tågtyper i landet

  • Höghastighetståg: Kör i upp till 300 km/h. Utgår främst från Amsterdam för att sedan ta dig vidare till städer som Köln, Frankfurt, Paris, Bryssel och London
  • Intercitytåg: Kör längre sträckor med relativt få stopp. Trafikerar inte bara Nederländerna utan kör också många sträckor vidare in i Tyskland. Är relativt snabba.
  • Regionala tåg: Kör kortare sträckor med många stopp. Trafikerar även de mindre destinationerna och är relativt långsamma.

Service ombord

Vilken service som finns ombord varierar en del beroende på tåg. Reser du med höghastighetstågen eller Intercitytågen finns som regel alltid fri Wifi tillgängligt ombord. WC finns och det brukar också finnas någon form av kiosk eller liknande där man kan köpa något lätt att förtära.

Vackra tågsträckor i Nederländerna

Om du reser i Nederländerna under sommartid är det nästan ett måste att resa med tåg genom provinsen i Flevoland. Som bekant är Nederländerna kända för sina enorma tulpanodlingar, och just Flevoland är en viktig provins för denna odling. Varje sommar förvandlas ängarna till en palett av olika färger, när över 7 miljoner tulpaner blommar samtidigt.

Tågresor i Nederländerna – Bra att veta

  • Du måste validera din biljett på perrongen när du reser med tåg i Nederländerna. Annars räknas inte biljetten som aktiv/giltig, vilket gör att det kan bli dyra böter för dig om det blir en kontroll
  • De nederländska tågen är generellt kända för att ha hög standard och för att vara mycket punktliga