Polen

Resa med tåg i Polen

Det polska järnvägsnätet är väl utbyggt och tar dig runt till i stort sett hela Polen. Restiden kan däremot variera stort och det pågår ofta byggen eller renoveringar längs med järnvägarna i landet. Många av sträckorna är också generellt långsammare, både med och utan banarbeten. Kontrollera därför alltid restiden på förhand. På alla stationer finns informationstavlor för avgångar och ankomster, och de gula tiderna anger avgång medan de vita anger ankomst. Det nationella järnvägsbolaget i Polen kallas PKP.

Tågtyper i landet

  • Expresståg: Tar dig mellan de större städerna och stannar inte på mindre hållplatser. Dessa tåg har den högsta standarden i Polen
  • Regionaltåg: Trafikerar också de mindre städerna runt om i landet
  • Nattåg: Tåg som är utrustade med sovkupé. Trafikerar många städer runt om i landet
  • Rälsbuss: Små lokala persontåg som tar dig vidare till de minsta destinationerna

Service ombord

Vilken service som finns ombord varierar stort beroende på vilken typ av tåg du reser med. Samma sak gäller standarden, vilken är högst på expresstågen och lägst på rälsbussarna. På både express- och regionaltågen finns som regel restaurangvagnar. Många tåg har också särskilda kupéer för rökare.

Vackra tågsträckor i Polen

Om du vill uppleva Polen från sina bästa sidor kan du med fördel ta till exempel någon av de linjer som sträcker sig över det maffiga bergsområdet i södra Polen. Tåget över Masurien (på polska Mazury) är också en otroligt vacker resa. Här går tåget genom kuperade skogslandskap och du kommer se mängder av sagolika sjöar längs din resa.

Tågresor i Polen – Bra att veta

  • Det finns ofta begränsad plats för barnvagnar och cyklar
  • Inte alla tåg är handikappanpassade
  • På helger blir ofta många av tågen fulla snabbt
Alla tåg utom rälsbussarna har första och andra klass