Ryssland

Resa med tåg i Ryssland

Den Transsibiriska järnvägen sträcker sig från St. Petersburg till Vladivostok och korsar en sträcka på nästan 10 000 km. Denna förgrenar sig också i den Transmongoliska järnvägen som tar dig från Moskva till Beijing via Mongoliet och Ulaanbaatar, samt den Transmanchuriska järnvägen som även den tar dig från Moskva till Beijing men via Manchuria. Det statliga järnvägsbolaget i Ryssland heter RZD, och detta har sedan en rad olika dotterbolag knutna till sig, vilka också trafikerar det ryska järnvägsnätet.

Tågtyper i landet

Eftersom många av tågen i Ryssland ofta färdas flera dagar i sträck (att resa från St. Petersburg till Vladivostok tar dig till exempel 7 dagar) har de ett lite annorlunda upplägg på sina tågtyper mot vad vi annars är vana vid.
  • Pendeltåg och regionaltåg: Dessa tar dig kortare sträckor inom landet, och det är även dessa tåg som tar dig till de mindre destinationerna.
  • Fjärrtåg: Det är med dessa tåg du reser när du ska långväga sträckor inom Ryssland. Det är mycket varierande standard på fjärrtågen, och ett tips är att undvika Passazjirskij tågen, där standarden är mycket låg. Firmennij tågen är som regel de som har den högsta standarden.

Service ombord

Servicen ombord varierar stort beroende på vilken typ av tåg och vilken klass du reser med. På de moderna Firmennij-tågen finns exempelvis restaurangvagn, fräscha toaletter, eluttag och AC, medan serviceutbudet därefter sjunker drastiskt i takt med standarden på tågen. Som jämförelse består toaletten på de slitna Passazjirskij-tågen av ett hål i golvet.

Vackra tågsträckor i Ryssland

Stora delar av den transsibiriska järnvägen brukar kategoriseras som mycket vacker, med höjdpunkter som bland annat Bajkalsjön och stäpperna i Mongoliet.

Tågresor i Ryssland – Bra att veta

  • På tågen kan du endast betala kontant med rubel. I enstaka fall går det att betala med dollar eller euro, men det är ingenting du kan ta för givet. Om växling tillåts kan du räkna med att växlingskursen är mycket låg.
  • Du behöver visum för att resa till Ryssland