Spanien

Att tågluffa i Spanien är lättare än vad du tror. De senaste årens satsningar på snabbtåg och lågpriståg gör att du dessutom kan resa både snabbt och billigt i landet. Här kan du läsa om de olika tågbolagen, biljetterna och tips på resrutter.

Det spanska järnvägsnätet & tågbolag

Det spanska järnvägsnätet är över 16 000 km långt och täcker stora delar av landet. Tågen körs av både statliga och privata tågbolag. Några av de största tågbolagen är följande:
 • Renfe Operadora är det största tågbolaget i Spanien. Det är ett statligt bolag som du garanterat kommer att stöta på om du tågluffar i Spanien.
 • FEVE är en del av Renfe som kör på de smala spåren.
 • Ouigo España som är ett dotterbolag till franska SNCF. Det här tågbolaget tillhandahåller snabbtåg såväl som lågpriståg.
 • FGV är en förkortning för Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. Det är ett tågbolag med verksamhet i Valencia med omnejd.
 • Euskotren är ett tågbolag med verksamhet i Baskien.
 • Iryo är ett varumärke som tillhör tågbolaget ILSA som är ett spanskt-italienskt tågbolag.
 • FGC är en förkortning för Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Det är ett tågbolag med verksamhet i Katalonien.
Renfe, Ouigo España och Iryo erbjuder snabbtåg.

Tågtyper i Spanien

Det är framförallt tre olika typer av tåg som tar dig runt i Spanien.
 • Renfe AVE Höghastighetståg: Dessa tåg kör mellan de större städerna i Spanien och tågen kan komma upp i en hastighet av 300 km/h. Biljettpriser för AVA-tågen varierar efter utbud och efterfrågan och lönar sig många gånger att boka i god tid.
 • Intercitytåg: Detta är en typ av tåg som kör längre sträckor, och som förbinder de mellanstora och mindre orterna med storstäderna. Också dessa tåg har varierande priser utifrån tillgång och efterfrågan.
 • Regionaltåg: Kör oftast kortare sträckor, och har till skillnad från de andra två tågtyperna alltid fasta biljettpriser.

Vilka klasser erbjuds?

Det finns tre olika klasser på tågen i Spanien.
 • Preferente: Den spanska motsvarigheten till 1 Klass. Reser du med AVE höghastighetstågen från Renfe ingår tillgång till Renfes egna lounger på de större tågstationerna, samt varm mat och dryck i biljetten.
 • Turista Plus: Detta är ungefär som en uppgraderad version av 2 Klass. Du får tillgång till samma typ av sittplatser som Preferente-resenärerna, men utan måltiderna och lounge-tillgången.
 • Turista: Den spanska motsvarigheten till 2 Klass, och det billigaste biljettalternativet.

Vackra tågsträckor i Spanien

 • Córdoba-Málaga: På denna tågsträcka växlar naturscenerierna mellan frodig grönska och klarblåa vatten – de senare färdas ni bland annat över på stora broar.
 • Málaga-Sevilla: Här får du se det absolut bästa av den spanska naturen, och ungefär halvvägs kommer ni till det välbesökta passet El Caminito del Rey – ett populärt vandringsmål i en otroligt vacker omgivning.

Biljetter för dig som vill tågluffa i Spanien

Det finns många sätt att tågluffa i Spanien. Du kan antingen köpa ett tågluffarkort från Renfe eller Interrail. Självklart går det även bra att köpa individuella biljetter för de olika sträckorna.

Renfe tågluffarkort

Renfe säljer ett tågluffarkort som gäller på alla Renfes långdistanståg i Spanien. Det finns olika sorters kort, bland annat kan du välja något av följande:
 • 10 resor inom 8 dagar
 • 10 resor inom 45 dagar
 • Pass för fyra resenärer
 • Pass för studenter
Du köper biljetterna direkt på Renfes hemsida, i appen eller på en tågstation i Spanien. Tänk på att platsreservation är obligatoriskt, men ingår i priset. Renfe-kortet gäller för resor med höghastighetståg (AVE), långdistanståg (Larga distancia) och regionala tåg (Media distancia). Det gäller dock inte för nattåg (Trenhotel). Du kan använda kortet på lokala tåg (Cercanias/Rodalies) om resan är innan eller efter en längre tågresa med någon av ovanstående tågtyper. Skillnaden mot Interrailkortet är att Renfe tågluffarkort erbjuder ett begränsat antal resor per dag medan du kan resa obegränsat under en dag med Interrail.

Interrail tågluffarkort

Interrail är ett populärt tågluffarkort som du kan använda i de flesta europeiska länder, inklusive Spanien. Det är ett bra val om du vill kombinera tågluffen i Spanien med andra länder. Du kan exempelvis åka hela vägen från Sverige till Spanien med ditt Interrailkort. Interrailkortet gäller på alla tåg som körs av Renfe och FEVE. Korter ger även rabatter på FGC. Det gäller dock inte på FGV och Euskotren. Nästan alla långdistanståg kräver platsreservation vilket gör att du måste planera och boka din tågresa i god tid i förväg. Biljetter och tidtabeller hittar du på Interrails hemsida.

Upptäck Spanien med tåg

Det finns massor med härliga spanska städer du kan upptäcka med tåg. Många börjar i Barcelona där du kan njuta av storstadspuls, bad och god mat. Efter några dagar i Barcelona kan du ta tåget till Valencia och sedan vidare söderut till Malaga. Efter badutflykter och kultur i Malaga tar du tåget vidare mot huvudstaden Madrid. När du har fått nog av Pradomuseet och härliga boulevarder åker du vidare till hamnstaden Bilbao för att Guggenheimmuseet. Därefter kan du fortsätta till matstaden San Sebastian i norra Spanien.