Tjeckien

Resa med tåg i Tjeckien

Att ta sig runt med tåg i Tjeckien är inga större problem. Landet har ett väl utbyggt järnvägsnät, vilket tar dig även till de minsta destinationerna. När du bokar din tågbiljett i Tjeckien gäller det att hålla koll på vilken typ av tåg du bokar biljett till. Här finns nämligen en form av spårvagnsliknande lokaltåg, vilka är otroligt långsamma – dessa kör endast i upp till 30 km/h. Det är dock en typ av tåg som stannar på alla destinationer. Den tjeckiska motsvarigheten till svenska SJ heter CD (Ceské Dráhy). Två andra relativt stora bolag som också trafikerar det tjeckiska järnvägsnätet är Leo Express och RegioJet.

Tågtyper i landet

  • Intercitytåg: Dessa tåg kör längre sträckor mellan större städer, och stannar som regel endast på ett fåtal stopp längs sträckan. Dessa är de snabbare tågen i landet.
  • Regionaltåg: Dessa tåg trafikerar de mindre orterna och stannar på de allra flesta hållplatserna. I gengäld är dessa tåg därmed också långsammare än intercitytågen.
  • Lokaltåg: Dessa tåg stannar på alla hållplatser och kör otroligt långsamt – de har en maxhastighet på 30 km/h. Har stora likheter med spårvagnar, men är tåg.
  • Nattåg: Tåg med olika typer av både sitt- och liggvagnar

Vackra tågsträckor i Tjeckien

Rent generellt så har Tjeckien väldigt många vackra tågsträckor, eftersom landet har har en väldigt vacker natur. Extra uppskattad för den rent visuella biten av resan brukar dock resan från Prag till Wien vara.

Tågresor i Tjeckien – Bra att veta

  • Platsreservation krävs för dig som reser med nattåget
  • Ska du resa tur och retur inom ett dygn är det billigare att köpa en returbiljett direkt, än att köpa två enkelbiljetter
  • Du kan köpa förbetalda resekort, så kallade “Kilometrická Banka”. Dessa ger dig ett visst antal förbetalda resekilometer och varje gång du reser en sträcka drar konduktören av motsvarande antal kilometer på kortet